Groepsfoto Groepsfoto

Straatverpleging maakt medische zorg toegankelijk voor de meest kwetsbaren

De problemen waarmee de meest kwetsbaren in onze samenleving geconfronteerd worden, zijn talrijk en complex. Zo mijden veel mensen de traditionele zorgverlening. Daarnaast zijn ze vaak niet in orde met administratieve verplichtingen zoals aansluiting bij een mutualiteit, RVA, huisarts en andere essentiële diensten. Het Welzijnshuis en het Wit-Gele Kruis West-Vlaanderen slaan daarom de handen in elkaar en voorzien straatverpleging in Roeselare.

Kris Declercq (burgemeester Roeselare):

”Onze stad heeft helaas ook inwoners die de weg naar hulpverlening niet vinden. Daarom gaat een verpleegkundige actief op zoek naar de meest kwetsbaren om hen te helpen en te adviseren. De straatverpleegkundige is eigenlijk een straathoekwerker met verpleegkundige vaardigheden.”

Schepen Hostekint:

“In onze stad telt iedereen mee. Ook dak- en thuisloze mensen laten we niet los. Door onze inspanningen hopen we ze op weg te helpen naar een betere toekomst.”

 

Laagdrempelige toegang tot zorg

Het Straatverplegingsproject, mogelijk gemaakt door de projectsubsidie Elk Telt van Stad Roeselare, biedt een antwoord op bovenstaande uitdagingen. Het Wit-Gele Kruis West-Vlaanderen zet hiervoor een vaste straatverpleegkundige in. Hij legt contact met dak- en thuislozen voor de eerste medische zorg en verwijst hen ook door naar andere hulpverlening. Tijdens de eerste vier maanden waren er 120 contact-/zorgmomenten, en werd er zorg verleend aan 52 mensen.

 

Paul Moetwil (straatverpleegkundige):

"Het is cruciaal om de drempel naar gezondheidszorg te verlagen voor de meest kwetsbaren in de stad. Door de zorg naar de straten te brengen, hopen we een positieve impact te hebben op de gezondheid en het welzijn van de meest kwetsbaren zoals  dak- en thuislozen.”

 

Team Straathoekwerk

De straatverpleegkundige is geïntegreerd in het team Straathoekwerk van het Welzijnshuis. Hij biedt directe medische zorg, screenings en basisgezondheidsadvies aan dak- en thuislozen.

Het project richt zich op mensen die niet kunnen terugvallen op reguliere systemen voor medische en verpleegkundige zorg.

Schepen Wenes:

“Dankzij straatverpleging kunnen we mensen de nodige medische zorgen geven, maar we proberen ze ook toe te leiden naar andere hulpverlening.”

 

Kris Declercq (Burgemeester Roeselare):

“Als stad zetten we al lang in op een driesporenbeleid:

  • Preventie op scholen: uitwerken drugbeleid en financieren van weerbaarheidstrainingen tegen onder andere drugs op school
  • Drughulpverlening: financiering van vzw Kompas, waar druggebruikers en al wie vragen heeft over drugs, terecht kan
  • Repressie: De politie werkt al een jaar op de drug flakka, dus dit is zeker geen recent fenomeen. En met resultaat. Er zijn al verschillende arrestaties en aanhoudingen verricht waarbij men focust op zowel de grote dealers als op straatdealers.”

 

Straatverpleging in West-Vlaanderen

Het project moedigt samenwerkingen aan en kijkt uit naar uitbreiding van dit model naar andere steden en gemeenten. Zo zijn er ook in Kortrijk en Oostende straatverpleegkundigen actief.

Heb je vragen? Stuur dan een e-mail naar sahar.kharaghanipour@wgkwvl.be      

 

 

Persvragen

Niet voor publicatie

Sofie Vanneste - Verantwoordelijke communicatie & marketing bij het Wit-Gele Kruis West-Vlaanderen - sofie.vanneste@wgkwvl.be – 0477 17 34 74

Delphan Deroo – Deskundige communicatie bij Stad Roeselare – delphan.deroo@roeselare.be – 0495 53 53 50

Terug naar overzicht