fotografe Lieve Blancquaert fotografe Lieve Blancquaert

Lieve Blancquaert zet zich in voor een kwalitatieve basisgezondheidszorg

11 mei 2016
6 december 2023
Het verhaal van...

Fotografe Lieve Blancquaert hecht veel belang aan een gezonde levensstijl en zet zich in voor een NGO die ijvert voor basisgezondheidszorg.

fotografe Lieve Blancquaert
Wie is ...

fotografe Lieve Blancquaert

  • Geboren in 1963
  • Gestudeerd aan Koninklijke Academie voor Schone Kunsten (KASK) - Gent
  • Reportages: Birth Day, Wedding Day, Last Days

Je bent meter van MEMISA, een NGO die ijvert voor kwaliteitsvolle basisgezondheidszorg, voornamelijk in Centraal-Afrika?

Lieve: "Klopt, ik heb een aantal jaren geleden samen met hen een documentaire gemaakt voor het programma Vranckx, ‘Kraambed Congo’. Toen is ook het idee ontstaan voor het project ‘Birth Day’. Ik ben naar 14 plaatsen in de wereld gereisd om te bekijken wat het betekent om daar geboren te worden. Wat is de impact van het milieu waarin je geboren wordt op de rest van je leven? Rijk, arm, gelovig, ongelovig, jood, christen, moslim, wat dan ook … Die ontdekkingstocht heeft geresulteerd in een tentoonstelling, een boek en een negendelige documentairereeks."

"Maar de basis hiervoor is echt wel in Congo gelegd. Daar zijn mijn ogen opengegaan, omdat ik toen zeven dagen op een kraamafdeling op de grens met Angola heb verbleven. Het is ongelooflijk om te zien hoe zo’n kleine ruimte als een kraamafdeling een spiegel kan zijn van een maatschappij. Voor een journalist is het natuurlijk een cadeau om iets te vinden dat zo compact is: een microplaats waar traditie, religie, politiek regime, sociale status enzovoort samenkomen. Alles was vervat tussen die vier muren. Ik vond dat een heel mooi uitgangspunt en toen is het idee ontstaan om de reeks te maken."

Boek Birth day Lieve Blancquaert

Zowel jij als je man zijn erg met gezonde en biologische voeding bezig. Is dat iets wat centraal staat in jullie leven?

Lieve: "Centraal wel, maar niet ziekelijk centraal. Ik geloof dat je zodanig met gezonde voeding bezig kan zijn dat je er ziek van wordt. Maar we vinden het belangrijk om bewust met voeding om te gaan. We zijn thuis allemaal vegetarisch en ik ben nog altijd blij met die keuze. Ik weet wel dat mijn zoon buitenshuis vlees eet. Dat vind ik niet erg, ik zal dat ook wel eens doen. Nic (Balthazar red.) en onze dochter zijn veel consequenter vegetarisch. Ik vind dat het deel uitmaakt van ons bestaan om bewust om te gaan met de dingen."

"Je kunt ’s morgens sponsachtig brood eten dat zeven weken goed blijft, maar ik zou het jammer vinden om zo te leven. Ik veroordeel mensen die dat wel doen absoluut niet, hoor. Want je merkt heel duidelijk dat slechte voeding en armoede samengaan. Wat ik heel erg vind, is dat goede voeding zo duur is geworden en bijna onbetaalbaar is voor veel mensen. Dat is gewoon schandalig. Ik vind het zo ergerlijk dat ongezondheid gesteund wordt en dat men achteraf nog eens kwaad wordt omdat zieke mensen te veel kosten aan de sociale zekerheid en daar zelf verantwoordelijk voor worden gesteld. Dat zou nog wel eens mijn stokpaardje kunnen worden als ik op een dag niets meer te doen heb."

Als bekend koppel zijn jullie natuurlijk automatisch een beetje ambassadeur van het vegetarisme.

Lieve: "Ja, maar we nemen heel bewust nooit samen deel aan campagnes en dergelijke. Ik denk dat het zeer ongezond is om als BV-koppel constant samen in de belangstelling te komen. Ik erger mij daar verschrikkelijk aan en ik wil dat ook niet doen. Ik wil echt niet hand in hand met mijn echtgenoot op een foto gaan staan om gezonde voeding te promoten of zo. We geven ook geen interviews samen. Maar het klopt dat we op veel punten dezelfde principes hebben en we ondersteunen elkaar daarin."

Bewust met voeding omgaan is erg belangrijk