Alternatieven voor de aardappel Alternatieven voor de aardappel

Iets anders dan een patat... Alternatieven voor de aardappel

30 mei 2016
6 december 2023
Tip van de expert

Sinds de aardappel in de zestiende eeuw in onze contreien is ingevoerd vanuit Zuid-Amerika, is de ‘patat’ niet meer weg te denken uit onze dagelijkse kost. Maar het kan ook anders…

Aardappelen en graanproducten zijn onze belangrijkste energieleveranciers en verdienen daarom een plaats bij elke maaltijd. Om niet elke dag aardappelen te eten kan je als afwisseling eens kiezen voor rijst, pasta, couscous, bulgur, quinoa of tarwekorrels.

Maar aardappelen bevatten vitamine C en graanproducten niet. Daarom vervang je best niet elke dag je aardappelen door graanproducten en zorg je steeds voor voldoende groenten bij de maaltijd. Kies voor volkoren graanproducten: die bevatten meer vezels en ijzer. Het ijzer uit plantaardige producten wordt trouwens beter opgenomen in combinatie met een bron aan vitamine C, zoals groenten of fruit.

Wist je dat...

Je één aardappel (eigrootte = 70 gram) kan vervangen door 15 gram ongekookte rijst, deegwaren, couscous, bulgur of quinoa.

In de onderstaande tabel vind je een overzicht van de voedingswaarden van de verschillende graanproducten en de aardappel, per 100 gram onbereid product.

 

100 g product

Energie

Kcal/kJ

Eiwitten

(g)

Vetten

(g)

Koolhydraten

(g)

Vezels

(g)

Aardappel

84/351

2

-

19

3

Bulgur

351/1468

12,1

1,7

71,9

6

Couscous

373/1559

13

2,8

73,3

1,3

Tarwekorrels

343/1456

12,1

1,4

70,5

6,1

Quinoa

359/1499

14,1

5,6

63

7,8

Rijst (bruine)

337/1410

8

2,2

72

4,4

Volkoren deegwaren

333/1390

13,5

2,5

64

9,7